Christina Gustavson 243Ingrid Hedström: Lärarinnan i Villette

Alfabeta Bokförlag AB 2008

I Ingrid Hedströms deckare Lärarinnan i Villette har jag läst om ett rykande aktuellt tema: Problem rörande flyktingar och flyktingmottagande. Detta trots att boken kom ut 2008. Jag funderar över att man i boken redan då satte eld på en flyktingförläggning. Det ger mer aktuella mordbränder ett djupare perspektiv!

Lärarinnan i Villette fick utmärkelsen ”Bästa svenska debut 2008” av Svenska Deckarakademin och handlar om en lärarinna som blev påkörd och dödades i en smitningsolycka. Den utredning som leddes av den belgiska undersökningsdomaren Martine Poirot (!) visade att lärarinnan bar på en hemlighet – en hemlighet värd att mördas för.

När grunden till ett nytt köpcentrum grävdes så hittades en gammal massgrav och Martine Poirots make, historikern Thomas, får till uppgift att söka det förflutnas hemligheter.

Trots de något ytligt beskrivna karaktärerna och Martine Poirots smak för mode av det kostsammare slaget, är intrigen spännande. Ämnet har både bredd och djup och griper tag i läsaren.
Christina Gustavson