Christina Gustavson 226Jag har läst Anna Karolina: Stöld av babian

Norstedts 2014

Bakom författarnamnet Anna Karolina döljer sig Anna Karolina Larsson och Stöld av babian är hennes debut. Romanen utspelar sig i Stockholm i ett gränsland mellan poliser och bovar i en härva av lögner och maktspel i polisens korridorer så väl som i Stockholms undre värld.

Anna Karolina är polis till yrket vilket också avspeglas i hennes bok där den yrkesmässiga vardagen är väl skildrad och hon ger en gedigen bild av polisarbetet. Det som stör är det onödigt grova språket trots att boken i övrigt är välskriven.

Huvudpersonen är Amanda vars yngre syster tog sitt liv efter en våldtäkt. Amanda vill till vilket pris som helst hitta den skyldige och ställa någon till svars. Hon balanserar mellan rätt och fel, drar sig inte för något för att få de svar hon vill ha. Under falska premisser och med risk för sin egen säkerhet tar Amanda kontakt med systerns yrkeskriminelle pojkvän och även den polis som var ansvarig för att våldtäktsutredningen lades ner.

Det tar lite tid att komma in i handlingen, men efter hand blir den riktigt spännande. Vid en första anblick tycks boken handla om allt från sex på olika nivåer och våld mot kvinnor till organiserad brottslighet, men så småningom inser man att den handlar minst lika mycket om relationer. Vem kan man lita på och känna förtroende för? Vem är svikaren som utnyttjar andra i det fördolda?

Amanda är en sympatisk person. Man vill att det skall gå henne väl och romanen slutar elegant, nästan ömsint, på ett sätt som bland annat påminner om Donna Leons sätt att ge handlingen ett avslut.
Christina Gustavson

 

 

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Linkedin