Christina Gustavson 190Jag har läst boken Rädsla
av Ingemar Dahl.
Axplock förlag 2014.

Människors utsatthet, rädsla för det som är annorlunda, funktionshindrades rätt i samhället samt främlingshat är de synnerligen angelägna ämnen som tas upp här inom ramen för en mysdeckare.

Bokens huvudperson, William, som har autism, och hans närmaste vänner är finstämt beskrivna med en värme och insikt som bidrar till att läsaren får en djupare förståelse för hur det kan vara att leva med handikapp.

Hot i olika former planteras ut för att skrämma pojkarna och spänningen trissas upp så att läsaren får uppleva den rädsla och ångest som boken handlar om. Aktörerna trär påsar över huvudet dels för att skrämmas och dels för att inte bli igenkända och en pojke blir kvävd av en påse som tryckts in i munnen.

Bland det otäckaste är att de illasinnade lyckas få med sig andra av traktens ungar som deltar i klappjakten i tron att det är en lek och utan att vara riktigt medvetna om det underliggande allvaret i det som händer.

En händelse med en björn är dock något overklig och busarna i boken är en aning för idealiserade och för ”mjuka” eller för stereotypt beskrivna för att vara riktigt trovärdiga, trots att flera mord begås.

Temat är högaktuellt.och boken utspelar sig i Örnsköldsvik. Poliserna och den synska arkeologen Sofia är de samma som i författarens föregående bok, Kalla stjärnor blinka.Christina Gustavson 194

Till boken har Ingemar Dahl lanserat två musikvideor:
https://www.youtube.com/watch?v=QEiuk1NlKNs
och
https://www.youtube.co/watch?v=koHFGaIV898
Christina Gustavson

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Linkedin