Nu är våren kommen

Det finns en tidsperiod mittemellan det att vintern är över och innan våren riktigt kommit igång, som är nästan ännu bättre än själva våren. Ni vet då det nästan känns som att naturen håller andan för ett ögonblick och liksom tar sats. Ungefär som när en lekfull katt smyger på papperstussen i andra ändan av snöret.
 
Inget är som väntans tider och medan vi väntar och längtar planteras det påskliljor och penséer i fina krukor som ställs ut på balkonger och förstukvistar. Vackert blir det och det känns som vi hjälpt våren lite grand på traven. Sedan lunkar vardagen vidare och vi glömmer bort våren ett litet slag.
 
Tills plötsligt en dag då vi nästan som av en slump, upptäcker att det vi väntat så intensivt på redan har inträffat. Att våren redan har anlänt. I smyg. Tagit sig plats i hemlighet för att - pang bara - slå ut i all sin prakt och härlighet. Jag blir lika förvånad varje år. Och lite förskräckt ifall jag skulle ha missat något.
 
Jag vill återupptäcka varje tussilago, blåsippa och vitsippa som slår ut. Lyssna på varje hemkommen flyttfågels kvitter och känna att gårdagens vinterjacka är på tok för varm idag. Men så blir det nästan aldrig, för så här långt fram i tiden brukar allt gå undan med en faslig fart. Knappt är våren här innan den redan passerat.

Jag tillhör dem som mår bra om våren. Alla gör inte det. Många orkar inte riktigt med när den den mörka årstiden växlar om till den ljusa. Har du någon i din närhet som blir deppig om våren? Då kan vår bok Om någon du känner har en depression av Christina Gustavson vara till hjälp för dig när du vill stötta men inte vet hur.
Boken finns att beställa från både Adlibris och Bokus.

Jag önskar att alla ska få må så bra som möjligt nu när ljuset äntligen har återvänt!
/Titti Nilsson, förläggare Joelsgården Förlag.

Kommentera gärna: